fallback

Лихвата във Великобритания остава 0,5% за осми месец

От АЦБ очакват предвидените за изкупуване на финансови активи 175 млрд. паунда да бъдат похарчени до месец

14:23 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка (АЦБ) запази основната лихва на ниво от 0,5 на сто за осми пореден месец, за да подкрепи възстановяването на британската икономика. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,6% през второто тримесечие спрямо предходното, като Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че до края на тази година той ще се понижи с 4,4% на годишна база.

След като почти изчерпа възможностите на основния лихвен процент като инструмент на паричната политика, АЦБ пристъпи към изкупуването на финансови активи от банковия сектор на обща стойност от 175 млрд. паунда. Повечето анализатори са на мнение, че монетарната институция ще се задоволи с тази сума и повече няма да се обръща към правителството с молба за нейното увеличение.

Комитетът за парична политика към АЦБ очаква предвидените средства да бъдат похарчени изцяло в рамките на един месец. Мащабът на програмата може да бъде преразгледан, в случай че предприетите мерки не дават очаквания ефект. Британската търговска камара на няколко пъти призова стойността на програмата за изкупуване на активи да се увеличи до 200 млрд. паунда.

Опасенията за бавното възстановяване на британската икономика, която в това отношение изостава от еврозоната, понижиха днес курса на британската лира спрямо кошницата от основни валути до най-ниските му нива за последните шест месеца.

Към 14:10 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6057 щатски долара спрямо курс от 1,6036 два часа преди публикуването на лихвеното решение на АЦБ.

По-рано днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори във Великобритания се е повишил за пети пореден месец през август, което дава надежда, че британската икономика може да отчете ръст преди края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 28.08.22 г.
fallback