fallback

Немската индустрия расте през август

Най-силно нараства добавената стойност, създадена в строителния сектор

13:35 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Германия отчете силен ръст през август, което е добър знак за възстановяването на най-голямата икономика в еврозоната. Индексът, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, нарасна с 1,7% спрямо юли, когато се понижи с 1,1% на месечна база.

Данните на Федералния статистически офис не оправдаха очаквания от икономистите индустриален ръст от 1,9% на месечна база. Най-силно през разглеждания месец нараства добавената стойност, създадена в строителния сектор. В сравнение със същия месец на миналата година година обаче немската индустрия се свива с 16,8%.

Германия, която създава близо 20% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, неочаквано излезе от кризата през второто тримесечие на годината. Немската икономика отчете ръст от 0,3% спрямо първото тримесечие, подпомогната от мерките на правителството за насърчаване на икономиката на обща стойност 85 млрд. евро.

Днес в 14:45 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврото поскъпва с 0,5% спрямо долара в очакване на изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише и към 13:30 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4770 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
fallback