fallback

Водещите индикатори затвърждават възстановяването на британската икономика

Експертите на Конферентния борд предупреждават, че британската икономика се възстановява по-бавно от тази на еврозоната

13:19 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори за Великобритания, който предсказва развитието на британската икономика през следващите две тримесечия, се повиши за пети пореден месец през август. Това е поредното доказателство, че британската икономика се е стабилизирала и може да отчете ръст преди края на тази година.

Икономическият барометър, който съчетава седем водещи индикатора, следящи икономическата активност в страната, се е повишил с 0,9% на месечна база през август. Стойността му вече възлиза на 94 пункта спрямо базовите 100 пункта през януари 2004 г. Показателят отчете месечен ръст от 0,5% през юли и 1,1% през юни.

Обемът на очакваното фабрично производство, цените на акциите и потребителското доверие допринасят в най-голяма степен за повишението през август. Въпреки положителната тенденция експертите на Конферентния борд подчертават, че икономическата активност във Великобритания изостава от тази в еврозоната.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява текущото състояние на икономиката, се понижава с 0,1% на месечна база през август, след като остана без промяна през юли и юни.

В 14:00 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Комитета за парична политика към Английската централна банка. Според икономистите банката няма да промени основната си лихва или програмата за изкупуване на финансови активи за 175 млрд. паунда.

Към 13:10 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6060 долара. От началото на днешната валутна сесия паундът поскъпва с близо 0,6% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 02.09.22 г.
fallback