fallback

ЕЦБ ще балансира между икономическото възстановяване и инфлацията

Централната банка изглежда по-склонна да приеме по-ниския икономически растеж на фона на другата алтернатива – високата инфлация

08:02 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Докато световната икономика бавно си проправя път към възстановяването, Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се изправи пред сериозно предизвикателство. Монетарната институция трябва да остане вярна на своята основна цел да съхранява ценовата стабилност, без обаче по този начин да затруднява икономическия подем в Европа или да дестабилизира крехката финансова система.

Управителният съвет на ЕЦБ ще се срещне днес във Венеция, като в 14:45 ч. българско време се очаква неговото лихвено решение, последвано от изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише в 15:30 ч. Икономистите са единодушни, че централната банка отново няма да промени основния си лихвен процент или политиката за изкупуване на финансови активи за 60 млрд. евро.

Еврото е поскъпнало с близо 8% спрямо кошницата от валутите на основните търговски партньори на Европа от февруари. Това застрашава икономическото възстановяване на еврозоната, защото оскъпява износа на местните компании. Въпреки това ЕЦБ изглежда решена да заложи на съхранението на ценовата стабилност при определянето на основната лихва.

За разлика от ЕЦБ, Федералният резерв в САЩ, както и Канадската, Швейцарската и Японската централна банка заявиха открито, че ще оставят основната лихва на сегашните рекордно ниски нива за продължителен период от време в подкрепа на уязвимата икономика. ЕЦБ обаче не дава подобни индикации.

Известната със своя консервативен подход банка вдигна основния си лихвен процент месец преди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers, който задълбочи последиците от финансовата криза върху реалната икономика.

Това загатва, че ЕЦБ е по-склонна да приеме по-ниския икономически растеж като изход от ситуацията на фона на другата алтернатива – високата инфлация, пише New York Times. През юни ЕЦБ предложи 442 млрд. евро на банковата система в еврозоната под формата на заем с лихва 1% и срок от 1 година, след което им отпусна още 75 млрд. евро през септември.

Дискусиите за затягане на либералната парична политика на централните банки се пренесоха в практиката през тази седмица, след като Австралийската централна банка ненадейно повиши своята основна лихва с 0,25 процентни пункта до 3,25%. По този начин Австралия стана първата от развитите икономики, която вдигна лихвения си процент.

Днес в 14:00 ч. българско време се очаква и лихвеното решение на Английската централна банка. Анализаторите смятат, че основната лихва във Великобритания ще остане на рекордно ниското ниво от 0,5% за осми пореден месец и банката ще продължи с изкупуването на финансови активи за 175 млрд. паунда.

Икономиката на Великобритания се сви с 0,6% през второто тримесечие, а тази на еврозоната – с 0,2% спрямо предходното. Това е петото поредно тримесечие, в рамките на което брутният им вътрешен продукт се свива. Инфлацията във Великобритания се забави до 1,6% на годишна база през август, а в еврозоната потребителските цени се понижиха с 0,3% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 27.08.22 г.
fallback