fallback

Икономиката на еврозоната се свива с 0,2% през второто тримесечие

Потребителските разходи, инвестиционните разходи на фирмите и износът се оказаха по-лоши от очакваното

13:04 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 16-те страни от еврозоната се е свил с 0,2% през второто тримесечие спрямо предходното, когато намаля с рекордните 2,5% на тримесечна база.

Окончателните данни на Евростат се оказаха по-лоши от предварителната оценка за понижение на БВП от 0,1 на сто. За страните от Европейския съюз спадът възлиза на 0,3 на сто.

Корекцията надолу се дължи на потребителските разходи на домакинствата, инвестиционните разходи на фирмите и на износа, които се оказаха по-лоши от очакваното.

В рамките на разглежданото тримесечие потребителите в еврозоната увеличават своите разходи с 0,1%, докато инвестициите на компаниите намаляват с 1,5%. Износът и вносът се свиват съответно с 1,5% и 2,9%.

Данните показаха още, че в сравнение с второто тримесечие на 2008 г. икономиката на еврозоната се е свила с 4,8 на сто, а тази на Европейския съюз – с 4,9 на сто.

Според данните на Европейската статистическа служба сред страните с най-силен икономически спад спрямо първото тримесечие се нареждат Литва (-9,8%), Естония (-3,7%) и Унгария (-2,1%).

Междувременно Словакия записва най-силен ръст на БВП от 2,2% на тримесечна база, следвана от Словения с 0,7% и Полша с 0,5%.

Методологията на Евростат за изчисление на БВП показва още, че икономиката на САЩ се е свила с 0,2% през второто тримесечие, а тази на Япония е нараснала с 0,6%.

Според икономистите Европейската централна банка ще остави основната лихва на ниво от 1 на сто за шести пореден месец по време на утрешната си среща.

Новината за по-силното от очакваното понижение на БВП на еврозоната не оказа силно влияние на валутната търговия. Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4721 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 30.08.22 г.
fallback