fallback

Потребителското доверие на Острова расте, докато икономиката е в застой

Въпреки икономическата стагнация през третото тримесечие индексът на потребителското доверие на Nationwide записа най-високата си стойност за последната година и половина

10:04 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Великобритания е останала без промяна през трите месеца до края на септември спрямо тримесечието от юни до август, показа доклад на Британския институт за икономически и социални изследвания (NIESR). Въпреки това индексът на потребителското доверие на Nationwide се повишава за седми пореден месец и достига най-високата си стойност от април 2008 г.

През септември NIESR, който е един от утвърдените независими източници на икономически данни за страната, пръв обяви край на рецесията във Великобритания, като съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,1% на тримесечна база в периода от юни до август. Официалните данни на статистическия офис за БВП през третото тримесечие ще бъдат публикувани на 23 октомври.

Междувременно финансовата група Nationwide Building Society съобщи, че индексът на потребителското доверие във Великобритания се е повишил до 71 пункта през септември. Икономистите очакваха показателят, който следи оценката на британските домакинства за текущите и бъдещите икономически условия, да нарасне до 68 пункта спрямо 65 пункта за месеца преди това.

Проучването на Nationwide се провежда всеки месец сред хиляда души, като стойност на индекса над 50 пункта означава, че броят на потребителите, които очакват финансовото им положение и икономическите условия да се подобрят, е по-голям от този на песимистите.

Отделен доклад на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) от днес показа, че цените в магазините за търговия на дребно продължават да падат за втори пореден месец през септември. Цените са се понижили средно с 0,1% спрямо същия месец на 2008 г., след като през август в магазините се появи инфлация за първи път от началото на 2007 г.

Икономистите очакват, че Английската централна банка няма да промени основната лихва, която е в размер на 0,5 на сто, или стойността на програмата за изкупуване на финансови активи за 175 млрд. паунда по време на тазседмичното си заседание.

Към 10:00 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,5891 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия британската лира поевтинява с близо 0,3% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 19.08.22 г.
fallback