fallback

Макар и бавно, японската икономика продължава да се възстановява

Индексът на водещите индикатори се повиши за шести пореден месец през август

09:35 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката, в която ще поеме японската икономика през следващите шест месеца, се повиши за шести пореден месец през август. Това е поредно доказателство, че страната излиза от най-тежката си рецесия от края на Втората световна война.

Икономическият барометър се повишава до 83,3 пункта през август спрямо 82,5 пункта за месеца преди това. Той обединява 12 водещи икономически индикатора, свързани със заетостта, фабричното производство, потребителското доверие, цените на жилищата и акциите, лихвените спредове и др.

Междувременно индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на японската икономика, нарасна за пети пореден месец и достигна 91,4 пункта за август спрямо 89,8 пункта за юли. Това е най-високата му стойност от ноември 2008 г. досега

Икономистите очакваха по-слаб ръст и за двата индекса.

Потребителските разходи на японските домакинства, индустриалното производство, както и износът на страната се увеличиха през последните месеци благодарение на мерките на правителствата по целия свят за стимулиране на икономиките им на обща стойност повече от 2 трлн. долара.

Състоянието на японската икономика обаче остава нестабилно, за което говори растящата безработица и планираните от компаниите големи съкращения на инвестициите през следващото тримесечие.

Втората по големина икономика излезе от кризата през второто тримесечие на тази година, след като отчете ръст от 2,3% на годишна база. Икономисти, интервюирани от Bloomberg, очакват този темп на нарастване на брутния вътрешен продукт да се повтори и през третото тримесечие.

Японската йена поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 9:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 88,53 японски йени, което е най-ниският курс на щатската валута спрямо йената от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 02.09.22 г.
fallback