fallback

И канадският долар записа рекорд спрямо щатския за тази година

За това допринесе новината за силния ръст в сектора на услугите през септември и в строителния сектор през август

18:04 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадският долар поскъпна до най-високия си курс спрямо щатския от началото на тази година, след като активността в сектора на услугите в страната, както и в строителния сектор, записа изненадващо силен ръст. По-рано днес щатският долар стана жертва на спекулации, че арабските страни водят преговори за неговата замяна като единствено средство за търговия с петрол.

В резултат на това зелените пари поевтиняват спрямо 15 от 16-те най-търгувани валути по време на днешната валутна сесия, а цената на златото се повиши до нов исторически рекорд. Австралийският долар също поскъпва, след като Австралийската централна банка неочаквано вдигна основната лихва в страната. Единствено британският паунд успява да задържи позициите си спрямо долара.

Канадската валута поскъпва с 1,2% до 1,0565 канадски долара за един щатски след изненадващо добрите данни за индекса на бизнес активността в сектора на услугите на Канада през септември и за броя на издадените разрешителни за строеж през август. Това е най-ниският обменен курс на щатския долар спрямо канадския от 1 октомври 2008 г., предаде Wall Street Journal.

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите в Канада се повиши до 61,7 пункта през септември спрямо 55,7 пункта за август. Той разкрива, че икономическият оптимизъм сред непроизводствените компании в Канада се в повишил много повече от очакваното. Икономистите очакваха по-слаб ръст на показателя до 56,6 пункта.

Отделни данни на Канадското статистическо бюро разкриха, че броят на новоиздадените разрешителни за строеж се е увеличил със 7,2% през август, след като поради стачка в сектора намаля с 10% на месечна база през юли. Това е знак, че жилищният сектор в страната е започнал да набира скорост, след като най-трудният период от кризата отмина.

Към 18:00 ч. българско време един канадски долар се разменя срещу 1,0569 канадски. От началото на тази година канадската валута е поскъпнала с над 12% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 23.08.22 г.
fallback