fallback

Австралия стана първата развита страна, която увеличи лихвения процент

Централната банка на страната изненадващо взе решение за промяна на курса и затягане на монетарната политика

09:02 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралия стана първата от развитите държави, която започна политика по затягане на монетарната политика. Това се случи след изненадващото решение на централната банка да увеличи лихвения процент в страната.

Днес основната лихва в Австралия бе повишена с 0,25 процентни пункта до 3,25 на сто. Преди това показателят бе на най-ниското си ниво за последните 49 години, а мнозинството от анализаторите очакваха той да се задържи на тази стойност още известно време.

Решението превърна Австралия в първата страна от Г-20, която предприема затягане на монетарната политика. Новината пък дойде на фона на засилени прогнози кой първи ще се престраши на подобна стъпка. Мнозина анализатори прогнозираха, че това ще е именно Австралия, а някои залагаха на Норвегия.

В мотивите за решението се казва, че централната банка започва постепенно да намалява икономическите стимули и че ще се работи по посока стабилен растеж на икономическата активност и поддържане на инфлацията в близост до заложените цели, предава Bloomberg.

Очакванията на институцията са инфлацията да се движи около 2-3 на сто, а икономическият ръст да бъде в близост до средносрочния темп през предстоящата година.

Увеличаването на лихвения процент означава, че лихвата по ипотечен заем в размер например на 250 хил. австралийски долара ще се увеличи с 40 австралийски долара, показват изчисления на анализатори.

След увеличението на лихвения процент австралийският долар се изстреля спрямо американския си съименник, достигайки до 0,8834 AUD/USD рано тази сутрин. Вчера двете валути се разменяха по курс 0,8762 AUD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 26.08.22 г.
fallback