fallback

Съкращенията в САЩ отново набират сила, безработицата с 26-годишен връх

През септември работодателите са освободили изненадващо много служители, което показва, че ситуацията не се подобрява

15:50 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в САЩ достигна ниво от 9,8 на сто, което не се беше случвало от 1983 година насам. Това показва, че ситуацията на пазара на труда е далеч от подобрение и че предстоят нови тежки дни за трудоспособното население в страната.

През септември работодателите са освободили още 263 хил. души от заетите в неселскостопанския сектор. По този начин общият брой на закритите работни места от декември 2007 година насам вече е 7,2 млн. души, предава Market Watch.

Публикуваните днес данни показват, че въпреки сигналите за подобряване на икономическата ситуация много от работодателите са принудени да освобождават персонал. Други пък все още не са склонни да наемат нови служители заради неяснотата на бъдещите месеци.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха именно за ръст на безработицата от 9,7 на сто през август до 9,8 на сто през септември. Прогнозите бяха и за съкращения на 180 хил. работни места в неселскостопанския сектор.

През август в САЩ бяха закрити 201 хил. работни места в неселскостопанския сектор на икономиката.

Мнозина анализатори се опасяват, че преди да видим стабилизиране на американски пазар на труда, безработицата ще скочи над нивото от 10 на сто. Това пък би довело да затрудняване и на растежа, който в САЩ се движи основно от потреблението. Безработицата в САЩ не е надхвърляла 10% от юни 1983 година.

По-рано тази седмица американският президент Барак Обама обяви, че благодарение на усилията на администрацията е „било прекъснато свободното падане на икономиката“. Въпреки това обаче Обама призна, че на пазара на труда не се наблюдава подобрение.

По-подробен анализ на данните показва, че броят на безработните се увеличава с 214 хил. за месеца и достига 15,1 млн. души. От тях 5,4 млн., или рекордните 35,6 на сто, са били без работа повече от шест месеца. Като цяло пък изработените часове в американската икономика са се свили с 0,5 на сто и средната работна седмица е паднала до рекордно ниските 33 часа.

Веднага след данните американските фючърси отстъпиха значително, което предвещава нова негативна сесия на фондовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 07.09.22 г.
fallback