fallback

Планираните продажби на жилища в САЩ се увеличават седми пореден месец

Това е добър знак за жилищния пазар в страната, защото планираните продажби засичат най-рано тенденциите на пазара на недвижимо имущество

17:36 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните продажби на жилища в САЩ се повишиха за седми пореден месец през август, което е нов рекорд за най-продължителен период на нарастване на показателя, откакто Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ започва да го изчислява през 2001 г.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба на имот, се повишава с 6,4% на месечна база през юли до 103,8 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от март 2007 г. досега Той отчете силен месечен ръст от 3,2% през юли и 3,6% през юни.

Това е добър знак за жилищния пазар в Съединените щати, защото планираните продажби на жилища са един от индикаторите, които най-рано засичат тенденциите на пазара на недвижимо имущество.

Икономистите очакваха, че планираните продажби на жилища ще се повишат много по-слабо с 0,9% през разглеждания месец. През август стойността на индекса е с 12,4% по-висока в сравнение със същия месец на 2008 г. и се е увеличила с близо 20% от началото на годината.

Отделни данни на Института за управление на доставките (ISM) в САЩ показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е понижил неочаквано през септември, но остава над нивото от 50 пункта, което разделя свиването от нарастването на икономическата активност.

Стойността му възлиза на 52,6 пункта спрямо 52,9 пункта за август, когато производственият сектор на страната отче първия си ръст за последната година и половина. Икономистите очакваха индексът на бизнес активността в сектора да се повиши по-слабо до 50,6 пункта.

Междувременно разходите в строителния сектор на САЩ нарастват с 0,8% на месечна база през август. Икономистите очакваха понижение на показателя от 0,1%, след като през юли той намаля с 1,1%. В сравнение със същия месец на 2008 г. разходите на строителните компании намаляват с 11,6%.

Данните за увеличението на планираните продажби на готови жилища и на разходите в строителния сектор повишиха леко курса на щатския долар спрямо еврото. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4550 долара спрямо курс от 1,4651 преди данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 02.09.22 г.
fallback