fallback

Производственият сектор на Швейцария се възстановява

През септември индексът на бизнес активността стигна най-високата си стойност от юни 2008 г.

11:28 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Швейцария се повиши за седми пореден месец, като стойността му остана над прага от 50 пункта за втори пореден месец. Това е добър знак за швейцарската икономика, защото показва, че производственият сектор расте.

Показателят достига 54,3 пункта през септември спрямо 50,2 пункта за месеца преди това и 48 пункта за септември 2008 г. Това е най-високата му стойност от юни 2008 г., когато швейцарската икономика навлезе в рецесия. Анализаторите очакваха по-слабо повишение до 51,5 пункта.

През февруари индексът на бизнес активността в производствения сектор на Швейцария отбеляза най-ниската стойност в своята 14-годишна история, след което започна да се повишава. Той е важен индикатор, защото дава насоки за развитието на индустриалния сектор през следващите шест месеца.

Почти всички компоненти в състава на индекса отчитат ръст през разглеждания месец, който е най-осезаем при индекса, който следи обема на производството, запасите от суровини и поръчките. Единствено запасите от завършена продукция намаляват.

Икономиката на Швейцария се сви с 0,3% през второто тримесечие на годината в сравнение с предходното. На годишна база брутният вътрешен продукт намаля с 2 на сто.

Данните на Асоциацията за управление на материалите и предлагането в страната (SVME) не оказаха влияние върху курса на швейцарската валута спрямо щатския долар. Към 11:15 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0402 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 20.08.22 г.
fallback