fallback

Потребителите в Германия пазаруват по-малко през август

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Германия неочаквано се понижиха с 1,5% на месечна база

10:22 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Германия неочаквано се понижиха с 1,5% на месечна база през август, след като записаха ръст от 0,7% за месеца преди това. Потребителското търсене на вътрешния пазар остава слабо на фона на растящия брой безработни в страната.

В сравнение със същия месец на миналата година оборотът на търговците на дребно се е понижил с 2,6 на сто. Покупките на стоки от повечето категории, включени в показателя, отчитат спад на годишна база, с изключение на козметичните и фармацевтичните продукти.

Икономистите очакваха увеличение на индекса на продажбите на дребно от 0,2% на месечна база и годишен спад от 0,8%.

Най-новият доклад на Международния валутен фонд показа, че като един от най-големите износители в света, Германия ще спечели значително от възстановяването на световната икономика и нейният брутен вътрешен продукт ще отчете ръст от 0,3% през следващата година, предаде BusinessWeek.

Към 10:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4569 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия единната валута се е обезценила с половин процент спрямо долара. Преди данните за продажбите на дребно едно евро се разменяше срещу 1,4622 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 06.09.22 г.
fallback