fallback

Канадската икономика попадна в застой

Свиването на добивния сектор заличава нарастването на добавената стойност в автомобилната индустрия

17:13 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Канада, която е осмата по големина в света, неочаквано попадна в застой през юли, след като нарастването на активността в автомобилния сектор и сектора за търговия на едро бе заличено изцяло от свиването при добивните компании и тези за комунални услуги.

Брутният вътрешен продукт остава непроменен в сравнение с предишния месец, когато нарасна с 0,1% на месечна база. Това е единадесетият месец от последните дванадесет, в рамките на който икономиката на страната се свива или отчита нулев ръст на месечна база.

Анализаторите прогнозираха ръст на икономиката от 0,5 на сто. Застоят показва, че канадската икономика ще излезе по-трудно от първата рецесия в страната от 1992 г., въпреки че Канадската централна банка понижи основната лихва до рекордно ниските 0,25 на сто.

Безработицата в страната се повиши до 8,7% през август, което е най-високото ниво от януари 1998 г. и вероятно ще продължи да се повишава и след като икономиката започне да расте, прогнозира Марк Карни, който е гуверньор на Канадската централната банка.

Брутният вътрешен продукт, който се сви с 6,1% през първото тримесечие и 3,4% през второто, вероятно ще отчете ръст от 2,2% през третото тримесечие според анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Отделен доклад на статистическото бюро показа, че заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката се е повишила с 0,5% на месечна база през юли, а средномесечното заплащане е нараснало с 1,6% на годишна база.

Междувременно цените на индустриалната продукция са се повишили с 0,5% през август спрямо юли поради по-високите цени на петролните продукти, металите и въглищата. Цените на суровините са нараснали с 3,7% на месечна база, което се оказа повече от очакваното.

Канадският долар поскъпва с 1% спрямо щатския си съименник от началото на днешната валутна сесия, като през последното тримесечие той е увеличил стойността си спрямо зелените пари с близо 7%. Към 17:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0790 канадски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 03.09.22 г.
fallback