fallback

Цените в еврозоната продължават да падат

Потребителските стоки и услуги поевтиняват по-силно от очакваното с 0,3% през септември спрямо август

12:36 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските стоки в еврозоната продължават да поевтиняват през септември, като цените им падат дори с по-бързи темпове в сравнение с предишния месец. Това става ясно от предварителните данни за индекса на потребителските цени, публикувани от Европейската статистическа служба.

Показателят, който следи цените на стоките и услугите, закупени от потребителите в еврозоната, се понижава с 0,3% спрямо август, когато записа месечен спад от 0,2%. Това е четвъртият поред месец, в рамките на който потребителските стоки в 16-те страни, въвели еврото, поевтиняват.

От предварителните данни не става ясно, какво е изменението на цените на отделните категории стоки и услуги, включени в индекса, или промяната в отделните страни. Вероятно отрицателният ръст на инфлацията се дължи главно на поевтиняването на петрола през последния месец.

Дефлацията е едно от най-унищожителните явления в икономиката, защото кара потребителите да отлагат своите покупки в очакване на допълнително понижение на цените. Без техните разходи обаче продажбите на компаниите се влошават и те съкращават служители, което увеличава безработицата.

Подробните данни на Евростат за индекса на потребителските цени ще бъдат публикувани на 15 октомври. Заложеното от Европейската централна банка целево равнище за инфлацията е близо до, но под 2% на годишна база в средносрочен план.

По-силното от очакваното понижение на потребителските цени в еврозоната повиши курса на еврото спрямо долара и към 12:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4669 долара спрямо курс от 1,4632 долара за евро преди данните за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 31.08.22 г.
fallback