fallback

Потребителските нагласи в САЩ изненадващо се влошиха

Индексът на потребителското доверие на Конферентния борд отстъпи до 53,1 пункта през септември

18:29 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителското доверие в САЩ, който се изчислява от Конферентния борд, неочаквано се понижи през септември, но въпреки това стойността му се задържа в оптимистичната зона над 50 пункта за втори пореден месец. Той се понижи до 53,1 пункта спрямо 54,5 пункта за август.

Икономистите очакваха повишение на показателя до 57 пункта през септември спрямо първоначално обявените за август 54,1 пункта. През май индексът на потребителското доверие проби нивото от 50 пункта за първи път от септември 2008 г., след което отстъпи през юни и юли.

Според експертите на Конферентния борд потребителите в САЩ остават доста загрижени относно краткосрочните перспективи пред икономиката и своето финансово състояние, въпреки че не са толкова песимистично настроени, както по-рано през тази година.

Индексът, който следи оценката на потребителите за текущите икономически условия, се понижава до 22,7 пункта спрямо 25,4 пункта за предишния месец. Индексът, който оценява очакванията им за перспективите пред икономиката, се влошава до 73,3 пункта спрямо 73,8 пункта за юли.

Конферентният борд, който е бизнес организация с нестопанска цел, изчислява потребителското доверие на базата на ежемесечно проучване сред 5 хил. американски домакинства. То е водещ индикатор за потребителските разходи, които генерират по-голямата част от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Щатският долар поскъпва с 0,3% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 18:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4553 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 12.09.22 г.
fallback