fallback

Продажбите на дребно на Острова се стабилизират

След трудното лято продажбите на дребно се увеличават през септември и търговските вериги са оптимистично настроени, че те ще продължат да растат и през октомври

15:10 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

След трудното лято състоянието на сектора за търговия на дребно във Великобритания започва да се стабилизира през септември, като продажбите се увеличават леко спрямо същия месец на миналата година. Търговските вериги са оптимистично настроени, че продажбите им ще продължат да нарастват и през октомври, разкрива доклад на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Общо 39% от интервюираните търговци на дребно са заявили, че продажбите им са се увеличили през септември спрямо същия месец на 2008 г., а 36% са тях са отчели спад. Разликата между двете групи дава крайната стойност на показателя от 3 пункта. Данните на CBI се оказаха по-добри от пазарните очаквания за повишение на индекса до -15 пункта спрямо -16 пункта за август.

От всички включени в проучването категории най-значително нарастват продажбите на кожени изделия и хранителни продукти, докато покупките на автомобили остават без съществена промяна. Търговците очакват оборота през октомври да бъде леко над сезонните норми за този период на годината и поради изчерпването на складовите запаси може да започнат да поръчват нови стоки.

Проучването на CBI за баланса на продажбите на дребно обхваща 20 хил. търговски обекта в страната, в които е ангажирана около 40% от работната ръка в целия сектор. Стойността на индекса е нула тогава, когато броят на участниците, които отчитат ръст, е равен на броя на тези, които отчитат спад.

Данните не оказаха влияние върху курса на британската лира спрямо долара. Към 15:05 ч. българско време валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,5974 долара за един паунд, което прави дневен ръст от 0,6% в полза на паунда. По-рано днес стана ясно, че икономиката на Великобритания се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
fallback