fallback

Икономическото доверие в еврозоната продължава да се възстановява

Най-силно нараства доверието в икономиките на Германия и Холандия, които излязоха от рецесията през второто тримесечие

13:01 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възходящият тренд в индекса, който измерва икономическото доверие в еврозоната, се запази и през септември. Показателят се повиши за пети пореден месец и достигна най-високото си ниво за последната година. Той възлиза на 82,6 пункта спрямо 81 пункта за месеца преди това, показват данните на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие в 16-те страни, въвели еврото като платежно средства, проучва мнението за икономическите условия на ръководителите на предприятия от индустриалния сектор, сектора на услугите, строителната индустрия, търговията на дребно, както и оценката на потребителите за личното им финансово състояние.

Въпреки повишението обаче индексът на икономическото доверие остава доста под своята средна стойност в исторически план. Освен това повишението му през септември е най-слабото, откакто възходящият тренд започва през април тази година. Икономистите очакваха той да се повиши по-слабо до 82,5 пункта.

Най-силно нараства икономическото доверие в Германия и Холандия, следвани от Франция и Португалия. Междувременно индексът на потребителското доверие се повишава до -17 пункта през септември в сравнение с -20 пункта за август, а измерителят на бизнес климата нараства до -2,07 пункта спрямо -2,18 пункта за август.

Данните за нарастването на икономическото доверие в еврозоната не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 12:55 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4578 долар за евро, което прави понижение от 0,3% от началото на валутната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
fallback