fallback

Цените на британските жилища с рекорден ръст от 2007 г.

Цените на британските имоти записаха най-силния си месечен ръст за последните две години през септември, по данни на Hometrack

10:33 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха ръст за втори пореден месец през септември, след като доверието в сектора продължи да нараства и поради липсата на предлагане на имоти на пазара. Това разкрива докладът на консултантската компания Hometrack.

Повишенията обаче не могат да се тълкуват като знак за възстановяване на сектора, защото се ограничават в района на Лондон и югоизточната част на Острова. Междувременно цените на имотите в 84% от изследваните региони остават непроменени.

Средната цена на жилище в Англия и Уелс се е увеличила с 0,2% спрямо август до 156 100 паунда, след като записа ръст от 0,1% за месеца преди това. Това е най-силното повишение от юли 2007 г. и по този начин цените на жилищата са с 5,6% по-ниски спрямо септември 2008 г.

Това е най-малкият спад за последната година, предаде Bloomberg. От една страна, причина за това е ограниченото предлагане на имоти, но от друга страна, положително влияние оказват и оценките за цялостно подобряване на състоянието на сектора, според експертите на Hometrack.

В същото време трудният достъп до ипотечно финансиране и очакванията за повишаване на безработицата могат да възпрепятстват възстановяването на пазара, уточнява компанията. Докладът на Hometrack се базира на проучване сред повече от 1800 агенции за недвижими имоти.

Английската централна банка запази основната лихва непроменена на ниво от 0,5 на сто през септември и продължи с изкупуването на финансови активи за 175 млрд. паунда. По този начин ръководството ще увеличи количеството на парите в обращение, за да стимулира кредитирането и икономиката.

От началото на днешната валутна сесия британската лира поевтинява с 0,8% спрямо щатския долар. Към 10:25 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5842 долара. За последните 12 месеца британската валута се е обезценила с над 13% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
fallback