fallback

Лихвата в САЩ без промяна, Фед продължава да подкрепя икономиката*

Програмата за изкупувания на финансови активи се удължава до първото тримесечие на 2010 г.

21:28 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ запази основната лихва в страната на рекордно ниските й равнища в границите между 0 и 0,25%, потвърждавайки очакванията на пазара, за да подкрепи крехките признаци на икономическо възстановяване.

На 15 септември Бен Бернанке заяви, че рецесията в Щатите, започнала през декември 2007 г., вече е приключила, а по-голямата част от се обединиха около мнението, че страната ще отбележи икономически растеж за трите летни месеца след четири последователни тримесечия на спад.

Въпреки това и Бернанке, и пазарните наблюдатели показаха, че считат възстановяването за крехко и нестабилно, с което очакванията бяха насочени в посока на запазване на лихвата на настоящото й равнище.

Сега от Фед казват, че информацията, която са получили от август насам, показва, че икономическата активност се е подобрила след сериозния си спад по-рано.

Условията на финансовите пазари са се подобрили и дейността в жилищния сектор се е увеличила. Изглежда, че разходите на домакинствата се стабилизират, но остават ограничени от високите нива на безработицата, бавният растеж на доходите, понижената стойност на жилищата и свитото кредитиране. Бизнесът се справя по-добре, но все още се въздържа от инвестиции и наемане на нова работна ръка, смятат от Фед.

„Въпреки че икономическата активност изглежда ще остане слаба още известно време, паричният комитет очаква, че мерките за стабилизиране на финансовите пазари и институции, фискалните и монетарни стимули ще подкрепят силата на икономическия растеж и постепенното завръщане към по-високи нива на използване на ресурсите в контекста на ценова стабилност”. Прогнозите на Фед са и че инфлацията ще остане ниска още известно време.

При тези обстоятелства централната банка на САЩ „ще продължи да използва широк набор от инструменти, за да насърчава икономическото възстановяване и да предпазва ценовата стабилност”. 

За да осигури подкрепа на ипотечното кредитиране и жилищния пазар и да подобри условията като цяло на кредитните пазари, удължава програмата си за изкупуване на финансови активи от декември до първото тримесечие на 2010 г. 

Фед ще изкупи обезпечени с ипотеки ценни книжа за общо 1,25 трлн. долара и необслужвани задължения за до 200 млрд. долара. Централната банка постепенно ще забавя темпото на тези изкупувания, като не се съобщава за предвидено разширяване на техния размер.

*Допълнено към 21:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 29.08.22 г.
fallback