fallback

Нови данни, че САЩ излизат от рецесията

Индексът на водещите индикатори регистрира повишение за пети пореден месец

18:28 | 21.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рецесията в САЩ отминава и възстановяването на икономиката е близо, смятат анализаторите от Conference Board, които изготвят един от основните индекси за състоянието на икономиката – този на водещите индикатори.

Показателят е отбелязал повишение за пети пореден месец през август, което се приема за позитивен сигнал за бъдещето на САЩ. Това доведе до ръст на американския долар, който днес спечели позиции срещу еврото.

Индексът на водещите индикатори бележи ръст от 0,6 на сто през август, като десет от компонентите му се подобряват, а други два остават без промяна, съобщава Market Watch. Целта на показателя е да показва очакванията за икономиката на САЩ през следващите шест до девет месеца.

Преди да започне да се повишава през април, индексът на водещите индикатори отбеляза спад в продължение на 20 поредни месеца. През последните шест месеца пък ръстът на индекса е 4,4%, след като падна с 2,4% през предходното полугодие.

Днес американският долар успява да напредне срещу еврото до ниво от 1,4660 EUR/USD. В петък двете валути се разменяха при курс 1,4720 EUR/USD.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 02.09.22 г.
fallback