fallback

Безработицата във Великобритания стигна 12-годишен връх

Нивото на показателя скочи до 7,9 на сто при предварителни прогнози за увеличение до 8 на сто

12:05 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на хората без работа във Великобритания се е увеличил отново, като за трите месеца до юли още 210 хиляди души са излезли на пазара на труда, с което броят им се увеличава до 2,47 млн. Това води до ниво на безработица от 7,9 на сто, сочат данните на правителството.

Молбите за помощ при безработица през август са нараснали с още 24 400 спрямо юли до 1,61 млн. - най-високо ниво от май 1997 година досега.

На фона на това средното възнаграждение, включително с бонусите, се е увеличило с 1,7 на сто за тримесечието до юли. Това представлява забавяне в темпа на ръст, което също е обезпокоителен сигнал за развитието на кризата.

Все пак нивото на безработица остава по-ниско от предварителните очаквания, които бяха за увеличение до 8%. Прогнозите за съкращенията пък сочеха, че 24 700 души ще са останали без работа за юли.

По правило при остри кризи и съкращения на нискоквалифицирани служители със сравнително ниско възнаграждение статистиката отчита ръст в доходите. Причината за това е, че на работа остават по-добре заплатени служители, което вдига средното ниво на заплащане, обяснява ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 23.08.22 г.
fallback