fallback

Доверието на инвеститорите в Германия най-високо от 3 години

През септември стойността на индекса на инвеститорското доверие скочи значително, макар и с по-малко от прогнозите

13:35 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорското доверие в Германия достигна най-високото си ниво за последните повече от три години през септември. Главна роля за това играят сигналите за стабилизиране на икономиката и стабилният възход на борсовите индекси.

Индексът на доверието, разработван от института ZEW, през септември е на ниво 57,7 пункта, след като месец по-рано стойността му бе 56,1 пункта. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение на индекса до 60 пункта.

Показателят се използва за следене на очакванията на анализаторите и инвеститорите през следващите шест месеца. Това показва, че оптимизмът все по-категорично се завръща в Германия след ръста на основния борсов индекс DAX с 52 на сто в рамките на шест месеца и поредицата от успокоителни новини за състоянието на икономиката.

Подобрение се наблюдава и при индекса на ZEW за текущите икономически условия. От -77,2 пункта през юли неговата стойност напредва до -74 пункта.

През последните дни стана ясно, че правителството на Германия също дава позитивен сигнал за развитието на кризата, след като призна, че прогнозата за икономически спад от 6 на сто през 2009 година може би е твърде песимистична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 09.09.22 г.
fallback