fallback

Инфлацията на Острова се сви до най-ниското си ниво от 2005 година

В случай че инфлацията падне под 1 на сто, шефът на централната банка трябва да дава обяснения пред финансовия министър

12:06 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени във Великобритания се свива до 1,6 на сто през август на годишна база, след като месец по-рано статистиката отчете поскъпване на живота от 1,8 на сто. Това е най-ниското ниво на инфлацията на Острова от януари 2005 година насам.

В същото време обаче индексът на цените на дребно, в който попадат лихвените плащания по ипотеките и разходите за поддръжка на жилища, забавя своя спад до -1,3 на сто. Преди месец той отбеляза понижение от 1,4 на сто, което показва, че британците могат да се окажат притиснати от разходите по своите домове, пише ВВС.

В случай че индексът на потребителските цени падне под 1 на сто, то гуверньорът на Английската централна банка Марвин Кинг ще трябва да пише обяснително писмо до финансовия министър Алистър Дарлинг. В него той трябва да разясни причините, поради които централната банка не спазва ангажимента си да поддържа темп на инфлация от около 2 на сто.

През 2007 и 2008 година Кинг също писа подобни писма, но тогава обясняваше причините за ръста на потребителските цени с над 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 26.08.22 г.
fallback