fallback

Новите жилища в Канада поскъпват за първи път от септември 2008 г.

Новите еднофамилни къщи и апартаменти поскъпват с 0,3% на месечна база през юли

16:43 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажните цени на новите жилища в Канада са се увеличили с 0,3% на месечна база през юли, след като отчетоха месечен спад от 0,2% през юни и 0,1% през май. Това е първият ръст в цената на новите имоти в страната от септември 2008 г. досега, разкриват данните на Канадското статистическо бюро.

Най-много поскъпват новите еднофамилни къщи и апартаменти във Ванкувър, следвани от Хамилтън, Уиндзор и Калгари. Част от строителите продължават да намаляват цените, за да могат да финализират продажбите на завършеното строителство, но други се връщат към редовните си ценови нива.

В сравнение с юли 2008 г. новите жилища в Канада са поевтинели с 3,2%, като годишният спад е най-силен в западната част на страната, където строителите правят най-големи отстъпки в цените, за да могат да се конкурират с пазара на съществуващи жилища.

През тази седмица Канадската централна банка потвърди, че икономиката на станата е започнала да се възстановява и остави лихвата на ниво от 0,25%. Нейният гуверньор Марк Карни заяви, че икономическият растеж през второто полугодие може да превиши прогнозните данни на банката.

Канадският долар поскъпва с 0,2% спрямо щатския си съименник от началото на днешната валутна сесия. Към 16:35 ч. българско време двойката USD/CAD се котира при ниво от 1,0760 канадски долара за един щатски спрямо 1,0778 преди данните за поскъпването на новите жилища през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 19.08.22 г.
fallback