fallback

Шведската икономика се върна към растеж

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0,2% през второто тримесечие спрямо предходното

16:04 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Швеция отчете ръст през второто тримесечие на 2009 г. и по този начин сложи край на рецесията, която понижаваше брутния вътрешен продукт (БВП) на страната по време на предишните четири тримесечия, предаде Ройтерс. Това е знак, че най-трудният период от кризата вероятно е приключил за най-голямата икономика в скандинавския регион.

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0,2% през второто тримесечие спрямо предходното, а в сравнение със същия период на 2008 г. икономиката се е свила с 6%. Ревизираните данни се оказаха по-добри от първоначалната оценка за застой през второто тримесечие и понижение на БВП от 6,2% на годишна база.

Икономиката на Швеция се сви с 1% на тримесечна база за периода от януари до март, а през последното тримесечие на 2008 г. записа тримесечен спад от 5%. Ревизираните данни за БВП се допълниха с нарастването на индустриалните поръчки с 8,3% през юли, което също показва, че икономическата активност в страната се стабилизира.

По време на последната си среща в началото на септември Шведската централна банка запази основната лихва в страната на ниво от 0,25 на сто и заяви, че вероятно няма да я промени преди есента на 2010 г. Това изненада много анализатори, които очакваха по-скорошна лихвена редукция в съответствие с по-добрите перспективи пред шведската икономика.

Шведската крона поевтинява с 0,2% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 15:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 10,21 шведски крони спрямо курс от 10,20 крони за евро преди данните за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. Спрямо долара шведската крона също поевтинява с 0,2% до 6,9991 крони за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
fallback