fallback

Петролът повиши производствените цени във Великобритания през август

Суровините и петрола поскъпнаха с най-бързото си темпо а последните 15 месеца

12:50 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на ниво производител във Великобритания се повишиха за шести пореден месец през август, след като суровините и петрола поскъпнаха с най-бързото си темпо а последните 15 месеца. Това означава, че инфлационните рискове продължават да застрашават британската икономика.

Изходящият индекс на производствените цени се е повишил с 0,2% на месечна база през август и по този начин повтори месечния си ръст от юли. Икономистите очакваха увеличение от 0,3 на сто. В сравнение със същия месец на миналата година показателят забавя своя спад до 0,4 на сто

Междувременно входящият индекс на производствените цени, който следи цените на суровините и горивата, е нараснал с 2,2% на месечна база. Това е най-силното увеличение от юни 2008 г. и се дължи на поскъпването на петролните продукти и металите, предаде Bloomberg.

Фабричните цени на входа са намалели със 7,5% на годишна база през август, което е по-малко в сравнение с годишният спад от 12,2%, регистриран през юли. Икономистите очакваха по-слаб ръст от 1% на месечна база и понижение от 8,4% в сравнение с август 2008 г.

Основният индекс на производствените цени на изхода се е повишил с 0,2% спрямо юли, когато нарасна с 0,4% на месечна база. Той изключва стоките с най-волатилни цени, каквито са хранителните продукти, петролът и алкохолните напитки. От началото на тази година петролът е поскъпнал с повече от 60%.

Английската централна банка остави основната лихва на ниво от 0,5% през тази седмица и ще продължи с изкупуването на финансови активи за 175 млрд. паунда, за да стимулира икономиката. Рецесията в страната понижи годишната инфлация до 1,8%, което е по-малко от заложеното ниво от 2%.

Британският паунд поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:35 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6702 долара спрямо курс от 1,6694 преди данните за производствените цени през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 27.08.22 г.
fallback