fallback

КЦБ потвърди, че икономиката на Канада се възстановява

Централната банка на Канада потвърди и ангажимента си да не променя основната лихва до средата на следващата година

20:21 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската централна банка (КЦБ) потвърди, че икономиката на страната е започнала да се възстановява и зарадва пазарите с новината, че това се случва с по-бързи темпове, отколкото експертите на монетарната институция са очаквали.

Според КЦБ силният канадски долар ще бъде основна заплаха пред икономиката през следващите месеци. Канадската валута поскъпва, след като световното търсене на петрол, злато и други стоки, които Канада изнася, се повиши.

Освен това икономиката на страната остава относително стабилна на фона на последствията от финансовата криза в другите развити страни. Ето защо банката остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,25 на сто и през септември.

КЦБ потвърди и своя ангажимент да не променя лихвата до средата на 2010 г. в унисон с пазарните очаквания. Според банката икономиката на Канада може да нарасне с по-бързи темпове през второто полугодие от 2-та процента, които КЦБ прогнозира през юли.

По-рано днес стана ясно, че износът на Канада се е повишил с 3,3% на месечна база през юли, а вносът е нараснал с цели 8,3%. В резултат на това отрицателното салдо по търговския баланс на страната възлиза на 1,4 млрд. канадски долара през юли.

Канадският долар поевтинява леко от началото на днешната валутна сесия и към 20:20 ч. българско време двойката USD/CAD се котира при ниво от 1,0792 канадки долара за един щатски. От началото на годината канадският долар е поскъпнал с над 11% спрямо щатския си съименник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
fallback