fallback

Великобритания изостава от еврозоната в своето възстановяване

Индексът на водещите индикатори за страната се повиши за четвърти пореден месец през юли

13:39 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори за Великобритания, който дава прогнози за посоката на развитие на британската икономика през следващите шест месеца, се повиши за четвърти пореден месец през юли. Това е силен сигнал, че британската икономика е започнала да се стабилизира и може да отчете ръст преди края на тази година.

Според експертите на Конферентния борд икономиката на Великобритания е започнала да се възстановява, но страната изостава в това отношение от еврозоната. Обемът на очакваното фабрично производство, лихвените спредове и потребителското доверие допринасят в най-голяма степен за повишението на индекса през разглеждания месец.

Икономическият барометър, който съчетава седем водещи индикатора, отразяващи икономическата активност в страната, се е повишил с 0,7% на месечна база през юли. По този начин стойността му възлиза на 92,9 пункта спрямо базова стойност от 100 пункта през януари 2000 г. Показателят отчете месечен ръст от по 1% през май и юни.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява текущото състояние на икономиката, се повишава с 0,1% на месечна база през юли, след като се увеличи с 0,1% през юни и намаля с 0,3% през май. Нарастването на показателя се дължи на компонентите, които отразяват промяната в индустриалното производство и продажбите на дребно.

В 14:00 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Комитета за парична политика към Английската централна банка. Анализаторите не очакват промяна в основната лихва или в стойността на програмата за изкупуване на финансови активи. Към 13:30 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6502 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 09.09.22 г.
fallback