fallback

Австралийската икономика закри 27 хил. работни места през август

Безработицата остана на ниво от 5,8% за трети пореден месец

10:28 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в Австралия остана на ниво от 5,8% за трети пореден месец, въпреки че нови 27 хил. работни места са били закрити през август. По този начин общият брой на безработните лица в страната надхвърли 668 хил. души, което в комбинация със свиването на вътрешното потребление може да затрудни възстановяването на икономиката.

Данните на Австралийското статистическо бюро показаха още, че почасовата заетост се увеличава, докато позициите на пълен работен ден намаляват с 31 хил. Икономистите очакваха безработицата в Австралия да се повиши до 5,9% и 14 хил. позиции да бъдат закрити, след като през юли икономиката на страната създаде 34 хил. нови работни места.

Общият брой на отработените часове от един служител намалява с 0,3% на месечна и 2,5% на годишна база. Това може да се дължи отчасти на избледняването на ефекта от икономическите стимули на правителството и централната банка. Държавата похарчи 22 млрд. австралийски долара за инфраструктурни проекти през тази година, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Австралия ускори изненадващо темпа на своя ръст до 0,6% през второто тримесечие спрямо предходното, когато се увеличи с 0,4%. Продажбите на дребно обаче се понижиха за втори пореден месец през юли, като отчетоха спад от 1% на месечна база. Нивото на трудова заетост се понижи до 65,1% през август спрямо 65,3% за юли.

Австралийският долар поевтинява с 0,3% спрямо щатския след данните за нарастването на броя на безработните в страната. Към 10:20 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8596 щатски долара. Австралийската централна банка остави основната лихва на ниво от 3 на сто за пети пореден месец през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 28.08.22 г.
fallback