fallback

Япония остава на пътя към икономическото възстановяване

Индексът на водещите индикатори се повиши за четвърти пореден месец през юли и отчете най-високата си стойност за последните девет месеца

10:47 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японската икономика продължава да се възстановява от най-тежката рецесия в страната от годините на Втората световна война. За това свидетелства индексът на водещите индикатори, който се повиши за четвърти пореден месец през юли и отбеляза най-високата си стойност от ноември 2008 г.

Той нараства до 83 пункта през юли спрямо 80,9 пункта за месеца преди това. Икономическият барометър комбинира 12 водещи икономически индикатора, в това число фабрично производство и потребителско доверие, и предсказва посоката на развитие на японската икономика.

Междувременно индексът на съвпадащите индикатори, който отразява текущото състояние на японската икономика, също се повиши за четвърти пореден месец през юли. Той достигна 89,6 пункта, което е най-високото му ниво от декември миналата година, по данни на Bloomberg.

Икономистите очакваха индексът на водещите индикатори да се повиши до 81,9 пункта, а този на съвпадащите индикатори да нарасне до 89 пункта. Японската икономика отчете първия си ръст за последната година през второто тримесечие и се увеличи с 0,9% на тримесечна база.

Индустриалното производство се увеличи за пети пореден месец през юли, след като нарасналото потребителско търсене по целия свят изчерпа складовите запаси на японските компании. Безработицата в страната обаче се повиши до рекордните за последните 50 години 5,7% през юли.

Японската йена поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар, след като вчера поскъпна с 0,8%. Към 10:40 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 92,54 йени. През последните 12 месеца японската йена е увеличила стойността си с близо 14% спрямо зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 19.08.22 г.
fallback