fallback

Негативни новини натиснаха долара до най-ниското му ниво за годината

Зелените пари претърпяха силен натиск и отстъпиха позиции

16:12 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар поевтиня рязко спрямо останалите основни валути и записа ново дъно спрямо еврото за тази година по време на днешната валутна сесия. Причина за това стана поредица от негативни сигнали за долара, съчетани с нарастването на апетита за риск сред инвеститорите.

Рисковите апетити се увеличиха значително заради ралито на китайската и другите азиатски борси. Добри икономически данни пък подкрепиха надеждите за стабилизиране на световната икономика, а оттам и склонността за инвестиране в по-рискови и високодоходни активи.

Най-много върху стойността на долара натежаха подновените дискусии за ролята му на световна резервна валута.

Организацията на обединените нации се превърна в първата международна организация, която призова за намаляване на ролята на щатския долар в световната валутна система. Развиващите се икономики в лицето на Русия и Китай вече призоваха за намиране на алтернатива на щатската валута.

По-рано днес стана ясно, че китайското правителство е взело първото в своята история решение да пласира облигационна емисия за 6 млрд. юана на външните финансови пазари. По този начин страната се опитва да отвори финансовия си пазар и да интернационализира своята валута.

Борсовите индекси на Стария континент поеха нагоре, водени от позитивния завършек на сесията в азиатския и тихоокеанския регион. Фючърсите върху основните индекси на борсите в САЩ също сочат позитивен старт на първата сесия след почивните дни по повод на Деня на труда.

Нарастването на немския износ с 2,3% и изненадващо силния скок на фабричното производство във Великобритания с 0,9% през юли също спомогнаха толерантността на пазарните участници към инвестиране в по-високорискови активи да се увеличи, предаде Market Watch.

Еврото успя да запише нов връх спрямо щатския долар за тази година и подобри предишния си рекорд от 1,4445 долара за евро от август. Курсът на двойката EUR/USD се повиши до 1,4480 долара за евро, след като щатският долар изгуби над 1% от стойността си в рамките на днешната валутна сесия.

Доларовият индекс, който следи стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 1,2% по време на днешната сесия до 77,218 пункта. Доларът поевтинява с 1,1% спрямо еврото, с 0,8% спрямо японската йена и с 1,3% спрямо британската лира.

Обезценката на щатската валута повиши цената на златото, което се търгува в долари и тя превиши нивото от 1000 долара за тройунция. Американският лек суров петрол, който също се търгува в долари, добави 1,52 долара към цената си до 69,54 долара за барел на нюйоркската петролна борса.

Към 16:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4496 долара за евро. Ключовото ниво от 1,45 долара за евро за последно е било пробито в края на валутната сесия на 26 септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
fallback