fallback

Кредитирането в Япония продължава да забавя темпа на своя ръст

Очакванията на компаниите за сектора на услугите се влошават, а положителното салдо по търговския баланс на страната се свива

10:14 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банковото кредитиране в Япония продължи да забавя темпа на своя ръст за осми пореден месец през август. Стойността на отпуснатите от банките заеми на домакинствата и компаниите в страната се увеличава с 1,9% на годишна база през август спрямо годишен ръст от 2,2% за юли.

Търсенето на заемен ресурс от компаниите расте с по-слаби темпове, защото кризата намалява тяхната печалба и ги прави по-предпазливи. Големите японски банки се опитват да компенсират намалелите си приходи от отпуснати заеми с покупката на инвестиционни посредници и брокерски компании.

Стойността на заемите, отпуснати от банките в големи градове, расте по-слабо в сравнение с тази на регионалните банки. Вместо да вземат заеми, компаниите предпочитат да вложат спечелените средства през последните месеци в банките под формата на депозити, предаде Bloomberg.

Отделен доклад на Министерския съвет на Япония разкри, че индексът Economy Watchers, който следи текущото състояние на сектора на услугите, е записал първото си понижение за последните осем месеца през август. Стойността на показателя възлиза на 41,7 пункта спрямо 42,4 пункта за юли.

Намаляването на индекса означава, че оценката на компаниите от сектора на услугите за икономическите условия в Япония се влошават. Това може да се обясни с растящата безработица, която ограничава покупателната способност на японците. Икономистите очакваха повишение до 43,1 пункта.

Другият индекс, известен под названието Economy Watchers, който обаче оценява очакванията на мениджърите на компаниите от сектора на услугите за развитието му през следващите шест месеца, се понижи до 44 пункта през август спрямо 44,9 пункта за юли.

Икономиката на Япония нарасна с 3,7% през второто тримесечие спрямо предходното и отчете първия си ръст за последните пет тримесечия. Положителното салдо по текущата сметка на страната обаче се свива до 1,27 трлн. японски йени през юли спрямо 1,57 трлн. йени излишък за същия месец на 2008 г.

Поскъпването на японската йена спрямо щатския долар оскъпява продукцията на местните компании и я прави по-малко конкурентна на външните пазари. Това допълнително понижава износа, който е основен двигател на японската икономика, а оттам и излишъка по търговското салдо на страната.

Японската йена поскъпва с 0,7% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:10 ч. българско време валутната двойка се търгува при нива от 92,43 йени за долар спрямо курс от 93,06 йени за долар в края на предишната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 01.09.22 г.
fallback