fallback

Австралийският долар стигна едногодишен връх

Австралийската валута поскъпва с над 20% спрямо щатския долар от началото на тази година

16:27 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Курсът на австралийския долар спрямо щатския му съименник се повиши до най-високото си ниво за последните повече от 12 месеца, след като срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от групата на Г-20 засили увереността, че световната икономика се възстановява.

Австралийската валута поскъпва с 0,5% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и с 0,5% спрямо британската лира. Към 16:15 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8553 щатски долара, като от началото на тази година курсът се е повишил с над 20%.

Освен положителните нагласи за световното икономическо възстановяване, върху курса на австралийската валута оказва влияние и поскъпването на суровините. Освен това Австралия е една от малкото развити икономики, която успя да избегне рецесията през тази година.

Брутният вътрешен продукт на станата ускори темпа на своя ръст до 0,6% през второто тримесечие спрямо предходното, когато се повиши с 0,4% на тримесечна база. За това допринася до голяма степен и търсенето на желязна руда и суровини от Китай, което повиши силно австралийския износ.

Новозеландският долар също поскъпва по време на днешната сесия на международните валутни пазари, след като министър-председателят на страната Джон Кий заяви, че икономиката на Нова Зеландия вероятно е започнала да расте през третото тримесечие на тази година.

Брутният вътрешен продукт на Нова Зеландия започна да се свива в началото на 2008 г. и се очаква второто тримесечие на 2009 г. да бъде последното на икономически спад. Износът на млечни продукти, които съставляват голяма част от износа на страната, е нараснал с 55% през последните два месеца.

Към 16:15 ч. българско време един новозеландски долар се разменя срещу 0,6925 щатски долара, което прави повишение на курса от 0,8% по време на днешната валутна сесия. От началото на тази година новозеландският долар поскъпва с над 17% спрямо щатския.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 25.08.22 г.
fallback