fallback

Пореден силен ръст на фабричните поръчки в Германия

Индексът, който следи новите фабрични поръчки в Германия, се повиши с 3,5% на месечна база през юли

14:08 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът, който следи новите фабрични поръчки в Германия, отчете пореден силен ръст през юли. Това може да се приеме за знак, че състоянието на производствения сектор на най-голямата европейска икономика продължава да се подобрява и той може да отчете ръст през следващите месеци.

Фабричните поръчки в Германия се повишават за пети пореден месец, като отчитат ръст от 3,5% на месечна база през юли. Показателят отчете силен месечен ръст от 3,8% през юни и 4,4% през май. Икономистите очакваха по-слабо повишение на индекса от 2% на месечна база.

В сравнение със същия месец на миналата година фабричните поръчки са намалели с 19,8%, което е обаче по-малко в сравнение с годишния спад от 25,2%, който бе отчетен през юни. Пазарните очаквания бяха за понижение на индекса с 20,6% на годишна база през юли.

Нарастването на фабричните поръчки през разглеждания месец се дължи в най-голяма степен на увеличението на поръчките за производство на инвестиционни стоки, които са направени от местни компании. Те се повишават със 17,2% на месечна база през юли.

По-добрите икономически показатели за Германия през последните седмици се дължат от една страна на 85-те млрд. евро, които правителството на канцлера Ангела Меркел похарчи за насърчаване на икономиката. Те се допълват с либералната парична политика на Европейската централна банка.

Нейното ръководство остави основната лихва на ниво от 1% за пети пореден месец през миналата седмица и подобри значително своите прогнози за развитието на икономиката на еврозоната през тази и следващата година. Икономиката на Германия се повиши с 0,3% през второто тримесечие.

Общият брой на безработните в страната неочаквано намаля през август, а безработицата се задържа на ниво от 8,3% за втори пореден месец. В същото време продажбите на дребно в Германия записаха първия си ръст за последните три месеца през юли.

Данните за фабричните поръчки не оказаха силно влияние върху курса на еврото спрямо долара. Към 14:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4344 долара спрямо курс от 1,4347 преди новината за силното увеличение на фабричните поръчки през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback