fallback

Безработицата в Германия остана 8,3% през август

Броят на лицата, останали без работа, намалява с 1000 души до 3,46 млн. души

11:54 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общият брой на безработните в Германия неочаквано се понижи през август, а равнището на безработица се задържа на ниво от 8,3% за втори пореден месец. За това допринасят разходите на немското правителство за насърчаване на икономиката и субсидиите, които окуражават компаниите да не съкращават своите служители.

Броят на лицата, останали без работа, намалява с 1000 души до 3,46 млн. души през август, съгласно коригираните със сезонните колебания данни на Федералната агенция по заетостта в Германия. Икономистите очакваха повишение на безработните с 30 хил. души и нарастване на безработицата до 8,4% от работната сила., предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Германия неочаквано нарасна с 0,3% през второто тримесечие, след като се свиваше през четирите тримесечия преди това. Правителството на канцлера Ангела Меркел похарчи 85 млрд. евро, за да стимулира растежа на икономиката през тази година. През септември в страната ще се проведат парламентарни избори.

Последните сравними данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че безработицата в Германия е била на ниво от 7,7% през юни спрямо 9,5% в САЩ и 9,4% във Франция.

По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в Германия са отчели първия си ръст за последните три месеца през юли. За това допринася понижението на цените и големите отстъпки на търговците на дребно, както и субсидиите от страна на държавата за покупката на нов, икономичен автомобил.

Към 11:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,0751 долара спрямо курс от 1,0556 преди данните за намаляването на броя на безработните в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 20.08.22 г.
fallback