fallback

Швейцарската икономика се сви по-слабо от очакваното

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 0,3% на тримесечна и 2% на годишна база през второто тримесечие

11:28 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата криза в Швейцария изненадващо разхлаби своята хватка през второто тримесечие благодарение на нарастването на потребителските и държавни разходи. Освен това вносът се свива с по-бързи темпове от износа, което също спомага за намаляването на икономическия спад.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария се свива с 0,3% за трите месеца до края на юни спрямо първото тримесечие, съобщи Държавният секретариат за икономически въпроси (SECO). Икономистите очакваха по-силно понижение от 1%, след като през първото тримесечие БВП намаля с 0,9%.

В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. икономиката на страната се свива с 2 на сто. Това също се оказа много по-добър резултат от очаквания от икономистите спад от 2,7% на годишна база, след като през първото тримесечие икономиката записа годишен спад от 2,2%, предаде Ройтерс.

Отделни данни на Асоциацията за управление на материалите и предлагането в Швейцария (SVME) и швейцарската банка Credit Suisse разкриха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната се е повишил до 50,2 пункта през август спрямо 44,3 пункта за юли.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за понижение на показателя до 47,1 пункта. По този начин индексът на бизнес активността в производствения сектор неочаквано се озова в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи разрастване на активността в индустриалния сектор.

Швейцарският франк поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар след данните за по-слабия от очакваното спад на БВП и първото нарастване на икономическата активност в производствения сектор за последната година. Към 11:20 ч. двойката USD/CHF се котира при нива от 1,0572 франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 19.08.22 г.
fallback