fallback

БВП на Канада се сви с 0,9% през второто тримесечие

Икономиката на страната отчита ръст от 0,1% на месечна база през юни

16:46 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Канада се сви с 0,9% през второто тримесечие спрямо предходното, когато отчете спад от 1,6% на тримесечна база. Брутният вътрешен продукт на страната обаче се повишава с 0,1% на месечна база през юни, което е първото увеличение за последните 11 месеца.

Това може да се приеме като знак, че икономиката на страната е започнала да се стабилизира. В сравнение с второто тримесечие на миналата година тя отчита понижение от 3,4%, което е много по-малко от годишния спад от 6,1%, регистриран през първите три месеца на 2009 г.

Вътрешното потребление нараства с 0,4% през разглежданото тримесечие, като покупките на моторни превозни средства допринасят в най-голяма степен за повишението. Износът на стоки и услуги, както и инвестициите в капиталово оборудване намаляват, но по-слабо спрямо първото тримесечие.

Продукцията на индустриалния сектор продължава да намалява, като фабричният и енергийният сектор са най-тежко засегнати. Добавената стойност в сектора на услугите се повишава за първи път за последните три тримесечия, показаха още данните на канадското статистическо бюро.

Инвестициите в жилищни сгради се повишават с 1,7% през второто тримесечие, след като намаляваха през предишните пет. Вносът се свива с 2,2% за трите месеца до юни, а износът намалява по-силно с 5,2%, начело с износа на машини и оборудване.

Канадският долар поевтинява с 1,5% спрямо щатския си съименник от началото на днешната валутна сесия. Към 16:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,1077 канадски долара спрямо курс от 1,1027 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 28.08.22 г.
fallback