fallback

Дефлацията в еврозоната отслабва

Цените на потребителските стоки в еврозоната ограничиха своя годишен спад до 0,2% през август

13:15 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в еврозоната ограничиха своя годишен спад до 0,2% през август, след като намаляха с рекордните 0,7% на годишна база през юли. Предварителните данни на Евростат се оказаха по-добри от очакваната от икономисти за годишна дефлация от 0,4%.

Основната цел на Европейската централна банка е да поддържа ценовата стабилност в еврозоната и покупателната способност на единната валута. За тази цел банката се стреми да поддържа годишния ръст на цените на стоките и услугите близо до, но под инфлационния таван от 2%.

Дефлацията в еврозоната през последните месеци се дължи до голяма степен на поевтиняването на енергийните ресурси през последната година. Например цената на петрола се е понижила с 40% спрямо края на миналото лято, но се е удвоила от началото на 2009 г., предаде Bloomberg.

Подробните данни за индекса на потребителските цени по отделни страни и категории ще бъдат публикувани в средата на септември. В четвъртък тази седмица се очаква Европейската централна банка да остави основната лихва в еврозоната на ниво от 1% за пети пореден месец.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се сви с минималните 0,1% през второто тримесечие на годината, след като отчете спад от 2,5% на тримесечна база през първото тримесечие. Безработицата в 16-те страни, въвели еврото, се повиши до рекордните 9,4% през юни.

Данните за дефлацията не оказаха силно влияние върху курса на еврото спрямо долара. Към 13:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4293 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 05.09.22 г.
fallback