fallback

Печалбата на австралийските компании с рекорден спад от 2003 г.

Заемите, които банките отпускат на бизнеса, намаляват за шести пореден месец през юли

11:44 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на австралийските компании отчете най-силния си спад за последните шест години през второто тримесечие, а складовите запаси на местните производители записаха рекордно понижение. Брутната оперативна печалба на компаниите се свива със 7,8% спрямо първото тримесечие, когато намаля с 6,1% на тримесечна база.

Данните се оказаха по-лоши от средната прогноза на икономисти за понижение на печалбата от 4,5%. Запасите от готова стока намаляват с 3,4% на тримесечна база, което е рекорден спад, откакто статистиката започва да се води през 1985 г. Печалбата на добивните компании се свива най-силно – с близо 25% през разглежданото тримесечие.

Отделни данни на Австралийската централна банка разкриха, че заемите, които банките и другите финансови компании отпускат на бизнеса, намаляват за шести пореден месец през юли. Стойността им отчита спад от 0,3%, докато кредитирането в целия частен сектор, който включва домакинствата и фирмите, се увеличава с 0,2%.

Днес стана ясно още, че продажбите на нови жилища нарастват с 0,1% на месечна база през юли, след като отчетоха ръст от 0,5% за юни и спад от 5,7% за май. Според Асоциацията на жилищната индустрия в Австралия данните потвърждават засилената активност от страна на купувачите, но все още е рано да се говори за възстановяването на пазара.

През юли Австралийската централна банка заяви, че основната лихва в страната вероятно ще остане на сегашното си ниво от 3% до края на годината, за да се насърчава икономиката на страната. През тази седмица се очаква лихвеното решение на банката, както и данните за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие и разрешителните за строеж.

Австралийският долар поевтинява с близо половин процент спрямо щатската валута от началото на днешната валутна сесия. Към 11:35 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8773 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 02.09.22 г.
fallback