fallback

Демократите извършиха „безкръвна революция“ в Япония

След половинвековно управление либералите бяха лишени от власт след рекордна загуба на парламентарните избори

09:13 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Демократическата партия на Япония извърши подвиг, разгромявайки либералите на състоялите се вчера в страната парламентарни избори. Така бе сложен край на продължилото половин век категорично преимущество и управление на Либерално-демократическата партия, предава Bloomberg.

Демократите успяха да получат рекордните 308 от общо 480-те места в долната камара на японския парламент, в резултат на което лидерът на либералите и настоящ премиер на Япония Таро Асо даде да се разбере, че ще напусне ръководството на партията си.

След днешните резултати стана ясно, че либералите губят близо 2/3 от спечелените през 2005 година места в парламента. Това се дължи на огромното недоволство на японските избиратели от икономическото развитие на страната и политиката на правителството в условията на глобалната криза.

„Първото преминаване на властта от ръцете на една партия към друга в следвоенната история на Япония представлява безкръвна революция“, обяви професорът по политически науки Томоаки Иваи, цитиран от информационната агенция. „Демократите са изправени пред трудната задача да изпълнят обещанията си и да покажат на японското общество, че могат да променят системата“, смята професорът.

Лидер на демократите в Япония е Юкио Хатояма, който до 1993 година е бил член на либералната партия. Сред обещанията му са да съживи японската икономика чрез насърчаване на разходите за гледане на деца, съкращаване на данъците и ограничаване на силата на бюрокрацията.

Интересен факт е, че бащата на Хатояма е основател на либералната партия през далечната 1955 година, а освен това е бил и първият излъчен от политическата сила премиер на Япония.

След като станаха ясни резултатите от изборите, японската йена поскъпна спрямо еврото до 132,47 EUR/JPY. По отношение на американския долар пък поскъпването на японската валута е по-категорично, като тази сутрин бе достигнато ниво от 92,67 йени за един долар.

В същото време основният борсов индекс Nikkei 225 отстъпва с минималните 0,2 на сто до 10 513 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 07.09.22 г.
fallback