fallback

Разходите за потребление в САЩ растат през юли

Правителствената програма за насърчаване на автомобилния пазар е подтикнала мнозина американци да сменят колата си

16:10 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи в САЩ бележат ръст през юли, увеличавайки се с 0,2 на сто спрямо предходния месец. Тази стойност, която представлява забавяне на разходите спрямо измерения ръст на индекса от 0,6 на сто през юни, бе очаквана от анализаторите.

Данните показват, че програмата на правителството за насърчаване на автомобилния пазар, при която държавата дава парична помощ на всеки, който смени старата си кола с нова, е дала резултат. Това е и основната причина за ръста в потреблението, пише Bloomberg.

Днес бяха публикувани и данни за доходите на американците. Те не отчетоха изменение, което означава, че заради увеличеното потребление се е стигнало до свиване на спестяванията.

Според статистическата информация в САЩ цените продължават да падат и през юли. Индикаторът, базиран на потреблението, се понижава с 0,8 на сто на годишна база, което е рекордно голям спад.

Предпочитаният от Фед начин за измерване на инфлацията пък нараства с 0,1 на сто на месечна и 1,4 на сто на годишна база. В него не се включват цените на волатилните стокови групи като храни и горива и поради тази причина той се смята за точен измерител на поскъпването на живота.

След новините американският пазар се движи в положителна посока, като фючърсната търговия индикира ръст на основните борсови индекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 27.08.22 г.
fallback