fallback

Водещите индикатори в Австралия отново сочат ръст на икономиката

Индексът на водещите индикатори се повишава за четвърти път за последните пет месеца през юни

11:00 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в Австралия, който прогнозира състоянието на икономиката през следващите шест месеца, се повиши с 0,9% на месечна база през юни до 113,8 пункта. Данните на Конферентния борд, който е бизнес организация с нестопанска цел, показаха, че това е четвъртото повишение за последните пет месеца.

За нарастването на икономическия барометър през разглеждания месец допринасят разрешителните за строеж, лихвените спредове, цените на акциите на борсата в Сидни и паричното предлагане. Тези компоненти в състава на индекса компенсират със своя ръст лекия спад, който се наблюдава при износа на селскостопанска продукция.

През май индексът на водещите индикатори отчете месечен спад от 0,2%, след като се увеличи с 0,3% през април и с 0,7% през март. Положителното изменение за първото полугодие възлиза на 1,3%. Това е първият ръст в рамките на шест месеца от септември 2008 г. и е в контраст със силния спад от 2,8% за второто полугодие на 2008 г.

Данните на Конферентния борд показаха още, че индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката, отстъпва с 0,1% на месечна база до 112,5 пункта през юни. Показателят обаче се повишава с 0,5% от началото на годината.

Към 10:40 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8294 щатски долара. През последните шест месеца австралийската валута е поскъпнала с близо 22% спрямо щатския долар. Централната банка на Австралия запази основната лихва на ниво от 3 на сто за четвърти пореден месец през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 03.09.22 г.
fallback