fallback

Потребителските нагласи в Германия стават все по-позитивни

Очакванията на домакинствата за развитието на икономиката се повишават за пети пореден месец

10:21 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тенденцията за засилване на потребителското доверие в Германия се запазва и в края на лятото, показаха данните на изследователския институт GFK. Индексът на потребителското доверие в страната се повишава до 3,7 пункта за септември, след като стойността му за август бе ревизирана леко надолу до 3,4 пункта.

Очакванията на немските домакинства за състоянието на икономиката и личните им доходи, както и склонността им да пазаруват, продължават да се подобряват. Данните на института за пазарни проучвания GFK оправдаха пазарните прогнози за ръст на индекса с 0,3 пункта спрямо първоначално обявените за август 3,5 пункта.

Все пак барометърът на потребителското доверие остава на много ниско ниво в сравнение със средната си дългосрочна стойност. Нагласите са, че най-сериозните заплахи пред немската икономика са избегнати, и спадът в цените кара потребителите да харчат повече.

Трайното стабилизиране на потребителския климат в Германия ще зависи преди всичко от състоянието на пазара на труда. В случай че има значително нарастване на броя на безработните през есента, това би могло да се превърне в тест на издръжливост за потребителските нагласи, прогнозират от GFK.

Очакванията на домакинствата за развитието на икономиката се повишават за пети пореден месец, след като вероятността брутният вътрешен продукт на Германия да отчете ръст и през третото тримесечие са нараснали значително, според доклада на GFK. Изследването на института се провежда по поръчка на Европейската комисия всеки месец сред около 2 хил. немски домакинства.

Новината за нарастването на потребителското доверие в Германия подкрепи курса на еврото спрямо долара. Към 10:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4261 долара спрямо курс от 1,4241 преди данните на института GFK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 23.08.22 г.
fallback