fallback

Британските имоти продължават да поскъпват с бързи темпове и през август

Според Nationwide скокът в цените на жилищата през последните месеци се дължи на ниските лихвени проценти

09:53 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания се повишиха за четвърти пореден месец през август и отново отчетоха много по-силен ръст от очакваното. Това е петото увеличение на индекса на цените на имотите на ипотечния кредитор Nationwide Building Society за последните шест месеца, което затвърждава тенденцията за стабилизиране на жилищния пазар.

Средната цена на жилищата в страната нараства с 1,6% на месечна база през август до малко над 160 хил. британски лири. През юли жилищата също поскъпнаха силно с 1,4% на месечна база. По този начин годишният спад в цените на имотите се редуцира значително до 2,7% през август спрямо 6,2% за юли.

Данните на Nationwide се оказаха много по-добри от очакванията на икономисти за поскъпване на имотите с 0,6% на месечна база и забавяне на годишния спад в цените до 3,9%.

Краткосрочната тенденция на пазара на недвижими имоти на Острова се улавя най-добре от средната промяна в цените на тримесечна база. Ръстът при тях се ускорява до 3,3% за периода от юни до август спрямо повишение от 2,7% за трите месеца до края на юли. Това е най-високият ръст на цените в рамките на едно тримесечие от февруари 2007 г.

Сдружението Nationwide Building Society се конкурира с банките в предоставянето на финансови услуги в областта на ипотечното кредитиране. Експертите от финансовата компания съобщават, че цените на жилищата са се повишили със средно 3,2% за първите осем месеца на годината. Спрямо пика на пазара през октомври 2007 г. имотите са поевтинели с 14,4%.

Според Nationwide скокът в цените на жилищата през последните месеци може да се обясни с ниските лихвени проценти в страната, които правят изплащането на ипотечен заем по-достъпно, насърчават активността от страна на купувачите и намаляват броя на просрочените ипотеки.

Има два основни канала, чрез които ниските лихвени проценти оказват влияние върху пазара на жилищата. От една страна, погасителните вноски на собствениците на ипотекиран имот намаляват значително. Преди Английската централна банка да понижи основната лихва до рекордно ниското ниво от 0,5% и да започне да налива пари в икономиката, месечната вноска по ипотечен кредит е възлизала средно на 38% от месечния доход на заемополучателя след данъчно облагане.

След радикалното разхлабване на паричната политика обаче делът на ипотечната вноска от месечния доход пада до 28%. Поевтиняването на ипотечните заеми, в това число и на таксите за тяхното обслужване, привлича и много нови купувачи на пазара на имоти, въпреки че цените на жилищата остават високи в сравнение с нивото на доходите в страната.

След данните за поредното поскъпване на жилищата във Великобритания британската лира повиши рязко своя курс спрямо щатския долар до 1,6243 долара за един паунд. Към 9:40 ч. българско време обаче курсът на двойката GBP/USD се понижи до 1,6208 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 15.08.22 г.
fallback