fallback

Японският износ се срина с близо 36% през юли

Износът за всички основни търговски партньори на азиатската държава намалява

09:50 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Япония намаля за десети пореден месец през юли, след като търсенето на всички основни пазари, където страната изнася своите стоки, се сви. Експортът намалява с 36,5% на годишна база, като спадът е по-силен в сравнение с регистрираното през юни годишно понижение от 35,7%.

Данните на Министерството на финансите на Япония се оказаха по-добри от средната прогноза на икономисти за свиване на износа с 38,4% на годишна база. Износът е гръбнакът на японската икономика и силното му понижение показва, че местните производители са в затруднено положение.

Най-големият производител на автомобили в света – Toyota Motor, съобщи днес, че ще намали производството в японските си фабрики с 220 хил. превозни средства през тази година. Износът е ощетен и от поскъпването на японската йена спрямо долара с близо 2% през разглеждания месец.

Износът за всички основни търговски партньори на Япония намалява. Експортът за Китай се свива с 26,5% на годишна база, за САЩ – с 39,5%, но най-силно намалява износът за Европа – с 48,5%. В сравнение с предишния месец износът намалява с 1,3 на сто, предаде Bloomberg.

В същото време вносът се свива още по-силно - с 42,9% на годишна база през разглеждания месец.

Сезонно коригираното положително салдо по търговския баланс на Япония намалява до 195 млрд. японски йени през юли спрямо 374 млрд. йени за месеца преди това. Икономистите очакваха по-лек спад до 342 млрд. йени спрямо първоначално обявения за юни търговски излишък от 440 млрд. йени.

Брутният вътрешен продукт на Япония нарасна с 3,7% на годишна база през второто тримесечие и отчете първия си ръст за последната година. Този уикенд в страната ще се проведат парламентарни избори, като очакванията са, че управляващата Либералнодемократична партия ще изгуби.

Отделни данни разкриха, че индексът на цените в сектора на услугите намалява с 3,4% на годишна база през юли. Това е вторият пореден месец, в рамките на който показателят отчита рекорден годишен спад. Икономистите очакваха годишно понижение от 3,3%о спрямо отчетения за юни спад от 3,2%.

Японската йена поевтинява с близо 4% спрямо щатския долар от началото на тази година. Към 9:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 94,13 йени спрямо курс от 94,04 преди публикуването на данните за търговския баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 09.09.22 г.
fallback