fallback

Оптимизмът се завърна сред американските потребители

Индексът на потребителското доверие на Конферентния борд се повиши до 54,1 пункта през август

17:59 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителското доверие в САЩ, който се изчислява от Конферентния борд, отново пое нагоре през август, след като стойността му се задържа в песимистичната зона под 50 пункта за предишните два месеца. Той се повишава до 54,1 пункта спрямо 47,4 пункта за юли.

Икономистите очакваха по-слабо повишение на показателя до 48,1 пункта през август спрямо първоначално обявените за юли 46,6 пункта. През май индексът на потребителското доверие проби нивото от 50 пункта за първи път от септември 2008 г., след което отстъпи.

Индексът, който следи оценката на потребителите за текущите икономически условия, се повишава до 24,9 пункта спрямо 23,3 пункта за предишния месец. Индексът, който оценява очакванията им за перспективите пред икономиката, се подобрява до 73,5 пункта спрямо 63,4 за юли.

Конферентният борд, който е бизнес организация с нестопанска цел, изчислява потребителското доверие на базата на ежемесечно проучване сред 5 хил. американски домакинства. То е водещ индикатор за потребителските разходи, които генерират по-голямата част от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Оценката на потребителите за бизнес условията и пазара на труда се подобрява значително. Броят на американците, които смятат, че е трудно да се намери работа намалява, а броят на тези, които очакват броят на наличните позиции и доходът им да се увеличи през следващите месеци, се повишава.

Отделни данни на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) показаха, че цените на жилищата в САЩ са се повишили за втори пореден месец през юни. Те нарастват с 0,5% спрямо май, когато отчетоха месечен ръст от 0,6%. Икономистите очакваха повишение от 0,4% на месечна база.

Щатският долар поскъпна спрямо еврото след новината за повишението на индекса на потребителското доверие над неутралното ниво от 50 пункта. Към 17:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4325 долара спрямо курс от 1,4355 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 06.09.22 г.
fallback