fallback

Канадският долар поскъпна след ръста на продажбите на дребно

Продажбите на веригите за търговия на дребно отчетоха петия си месечен ръст от началото на тази година

16:50 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадският долар поскъпна с 0,7% спрямо щатския си съименник след изненадващо силния ръст на продажбите на веригите за търговия на дребно в страната през юни. Те отчетоха петото си месечно увеличение от началото на тази година благодарение на засилените покупки на бензин и автомобилни части по време на летния сезон.

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, се повишава с 1% на месечна база през юни до 34,4 млрд. канадски долара, съгласно данните на канадското статистическо бюро. Икономистите очакваха ръст от 0,2% спрямо предишния месец, когато продажбите на дребно нараснаха с 1,1% на месечна база.

Основният индекс на продажбите на дребно, който изключва покупките на автомобили, също се повишава с 1% на месечна база през юни, след като отчете месечен ръст от 0,6% през май. Анализаторите прогнозираха много по-слабо увеличение от 0,2 на сто.

Към 16:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0742 канадски долара спрямо курс от 1,0784 преди новината. Това е най-ниското ниво на курса за последните близо три седмици. През последните шест месеца щатската валута се е обезценила с повече от 13% спрямо канадския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
fallback