fallback

Лихвата в Унгария падна до най-ниската си стойност от 2007 г.

Унгарската централна банка намали лихвата с половин процентен пункт до 8 на сто

16:36 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Унгария намали основния лихвен процент в страната с половин процент до най-ниското му ниво за последните 17 месеца. По този начин институцията се надява да помогне на икономиката на страната да излезе от най-тежката си криза за последните близо две десетилетия.

Лихвената ставка на Унгарската централна банка по двуседмичните депозити вече възлиза на 8 на сто, което е най-ниската стойност от май 2007 г. Икономистите, интервюирани от Bloomberg, очакваха тази редукция, след като през юли банката понижи основния лихвен процент с 1 процентен пункт.

Техните прогнози са, че лихвата в Унгария може да се понижи до 5,5 на сто през следващите 12 до 18 месеца. Според ръководството на централната банка свиването на икономиката с 6,7% през тази година ще държи инфлацията под заложеното таргет ниво от 3 на сто в средносрочен план.

Унгарският форинт поевтиня леко след новината до 268,06 форинта за евро спрямо 268,35 в края на петъчната валутна сесия. От началото на март унгарската валута е поскъпнала с 15% спрямо еврото, което я нарежда сред четирите най-печеливши източноевропейски валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 17.08.22 г.
fallback