fallback

Двугодишен връх за продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Покупките на имот записват рекорден месечен ръст през юли

17:43 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти в САЩ се увеличиха много по-силно от очакваното и достигнаха най-високото си ниво за последните близо две години през юли.

Освен това покупките на имот записват най-силния си месечен ръст, откакто статистиката започва да се води преди 10 години. Това показва, че кризата в тежко засегнатия жилищен сектор на САЩ отслабва.

Покупките на съществуващи жилища се повишават със 7,2% на месечна база през юли до 5,24 млн. жилищни единици на годишна база. Това е най-високото ниво на показателя от август 2007 година и четвърти поред месечен ръст.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти се оказаха по-добри от очакванията на икономисти за ръст на продажбите на съществуващи жилища до 5,02 млн. спрямо юнската стойност от 4,89 млн.

В сравнение със същия месец на миналата година покупките на съществуващи жилища се увеличават с 5 на сто. Продажбите на апартаменти нарастват с 13% на месечна база, а тези на еднофамилни къщи – с 6,5%.

Броят на непродадените жилища, обявени за продан, се повишава със 7,3% до 4,09 млн. през юли. Подобно на предишния месец, при сегашните темпове на продажба трябва да минат 9,4 месеца, преди всички имоти да бъдат продадени.

Средната продажна цена на жилище се понижава с 15,1% на годишна база до 178 400 долара през юли. Общо 31% от продадените жилища през юли са били собственост на лица, които са просрочили своите ипотеки.

Щатският долар поскъпна след данните за рекордния ръст на продажбите на съществуващи жилища. Към 17:40 ч. българско време двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4341 долара за едно евро спрямо курс от 1,4352 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
fallback